Blog2017-07-05T16:10:56+02:00
2805, 2023

Festival-Off: 24 juni Roermond

mei 28th, 2023|0 Reacties

Buitenkans!

Tijdens de komende cultuurnacht op 24 juni a.s. exposeer ik bij BBDe Staete, Steegstraat 20, 6041 EA Roermond: Festival-Off. Eigen initiatief, aangezien ik gewend ben buiten de lijnen te kleuren.

Loterij!

Om geld in te zamelen voor de realisatie van afdrukken t.b.v. mijn project ‘Silent Scream’ (reizende expositie over seksueel geweld) bied ik een aantal van mijn zelfportretten die dag met fikse korting te koop aan. Als koper maak je kans op terugbetaling van de helft van het aankoopbedrag in de week ná de cultuurnacht.

Online!

Mocht je verhinderd zijn die dag langs te komen, dan mag je vanzelfsprekend online bij mij jouw bestelling plaatsen info@hjimvangasteren.eu

Selectie!

Hieronder alvast een selectie van zelfportretten die normaal € 850,00 kosten, maar nu slechts € 550,–/stuk. Je mag de gekochte foto (na betaling) meteen meenemen. Specificatie: Fine art prints opgeplakt op pvc, zwarte lijsten, passe-partouts van zuurvrij museumkarton, ophangsysteem aan achterzijde, museumglas aan voorzijde. Gesigneerd/gedateerd op het passe-partout. Beeldmaat ca. 30×45 cm, lijstmaat ca. 45×60 cm.

Gastvrouw Jacqueline Mestrom en ik begroeten je graag op 24 juni tussen 15.00 – 23.00 uur. Tot dan! O ja, er zijn gratis hapjes. 

 

2904, 2023

Deelnemers gezocht – fotokunstproject Seksueel Geweld

april 29th, 2023|0 Reacties

SILENT SCREAM – Fotokunstproject over seksueel geweld

Mijn naam is Henriëtte van Gasteren. Ik ben fotograaf, filmer, schrijver… kortom multimedia artiest. Ik sta bekend om mijn zelfportretten en documentairefotografie. Website hjimvangasteren.eu

Waar gaat het om

Voor mijn project ‘Silent Scream’ ben ik op zoek naar slachtoffers én daders van seksueel geweld. Hiervoor fotografeer en interview ik daders/slachtoffers. Bij voorkeur op plaats delict, maar het mag gerust op een andere voor jou belangrijke locatie. Het is immers jouw verhaal dat jij vertelt en wat ik registreer. Sommige geportretteerden willen zich inleven in hun gevoelens van toen, anderen willen juist laten zien hoe sterk ze nu zijn. Noem maar op. De foto’s worden dan ook zeer divers. De titel geeft aan dat het om stemmen gaat die anders misschien niet zouden worden gehoord. Het gaat over zoveel meer dan alleen een foto, een plaatje. Soms is het voor de geportretteerde een echte overwinning op zichzelf om terug te keren naar die plek, naar dat moment.

Ben je dader/slachtoffer dan wil ik jou graag interviewen en fotograferen. Dat kan eventueel anoniem. Het liefst kijk ik mensen in hun ogen, maar ik begrijp dat dit lastig kan zijn. Ik vind dit project belangrijk, omdat ik mensen hiermee een stem wil geven. Seksueel geweld neemt over de hele wereld hand over hand toe. Ook al wordt het nu wel vaker bespreekbaar gemaakt, het thema seksueel geweld, het onderwerp van mijn project, is nog steeds een taboe. Daar probeer ik met ‘Silent Scream’ enigszins verandering in aan te brengen. Wat gaat er om in het slachtoffer, wat gaat er om in de dader? Wat wilden ze die dag, wat wilden ze van elkaar, waardoor ontstond het contact, hoe gingen ze uit elkaar? Door de gesprekken zo concreet en persoonlijk mogelijk te maken, wil ik de kijker inzicht geven in de (mogelijke) drijfveren van dader/slachtoffer. Hierbij gaat het mij uitdrukkelijk niet om een moreel oordeel, want dat is niet aan mij, een oordeel laat ik over aan de kijker zelf.

Waarom ik

Mijn dochter werd in het studentenhuis waar ze woonde verkracht. Ze wist dat mij tweemaal hetzelfde was overkomen. Ze vertelde dat gesprekken stilvallen als ze zegt dat ze is verkracht. Ik heb dezelfde ervaring. Ook al gebeurt seksueel misbruik vaak, het blijft een gebeurtenis die je leven ingrijpend verandert. Ik wil oprecht proberen te begrijpen wat er toen met ons is gebeurd door naar het verhaal van anderen te luisteren. Misschien dat mijn dochter en ik, -maar ook andere mensen-, wat er toen is gebeurd beter een plek kunnen geven. Ik wil de dialoog over verkrachting op gang brengen.

Wil je meer informatie of mij laten weten dat je graag deelneemt aan dit belangrijke project, dan kun je me mailen op info@hjimvangasteren.eu

Graag hoor ik van jou!                  

Henriëtte van Gasteren

Via deze link tekst als pdf-bestand, zodat je deze kunt doorsturen naar mogelijke deelnemers aan ‘Silent Scream’.

Hieronder: L1 Cultuurcafé d.d. 3 december 2022. Interview door Jolien Linssen met HJIMvanGasteren over haar project ‘Silent Scream’ (seksueel geweld), waarin ze slachtoffers én daders in beeld wil brengen en aan het woord wil laten komen. Aanmelding hiervoor kan via: info@hjimvangasteren.eu
Het resultaat wordt een reizende expositie, te zien op diverse locaties in Nederland.

Meer info vind je hier: DDL – Slachtoffers én daders gezocht
 

2004, 2023

Studio DMN

april 20th, 2023|0 Reacties

Vandaag ben ik om 17.00 uur te gast bij Bert van Galen van Studio DMN  Een herkansing omdat een tijdje geleden de telefonische verbinding niet tot stand kwam.
Waarvoor dank!
Onderwerp van gesprek is o.a. het project Silent Scream (seksueel geweld), waarvoor ik slachtoffers én daders portretteer in woord en beeld met als doel een reizende tentoonstelling.
Op deze manier probeer ik, samen met al degenen die worden geportretteerd, het onderwerp seksueel geweld beter bespreekbaar te maken.
Hieronder nogmaals het interview door Rob Cobben van Dagblad De Limburger met mij.

Klik op de foto’s voor een leesbare versie.

2303, 2023

Art Fest Bremen

maart 23rd, 2023|0 Reacties

Komend weekend is Mien te zien in Bremen, alsook Huub en Piet en lieve wijlen Hay. Mijn vier zelfportretten werden voor deze expositie op de campus van Constructor University (voorheen bekend als Jacobs University Bremen) geselecteerd.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Artfest 2023 will be taking place on March 24-25th. With the campus of Constructor University as our backdrop, we hope to celebrate the diverse cultures of the world and the ways in which they shape us.
 
 
2203, 2023

Meten = weten

maart 22nd, 2023|0 Reacties

Vermoedelijk worden huizen verbouwd om mijn werk de verdiende ruimte te kunnen geven. Laten jullie me weten waarop de keuze is gevallen? Mail: info@hjimvangasteren.eu Ook voor vragen over afmetingen, oplagen, uitvoering enz. Ik lees/beantwoord ze graag!

 

 

 

 

1203, 2023

Vandaag aanwezig

maart 12th, 2023|0 Reacties

Vandaag ben ik van 13-18 uur bij PLAYroom, Westzijde 99, Zaandam om jullie welkom te heten, eventueel iets toe te lichten over mijn werk of om een boek te signeren enz… Kortom, voel je welkom!

PLAYroom Zaandam, foto Guillaume Ehrenfeldt

 

1203, 2023

Helaas…

maart 12th, 2023|0 Reacties

Helaas kwam vanochtend de verbinding met Vrienden van Diemen niet tot stand. Het goede nieuws is, dat ik daarvoor in de plaats in april over mijn project ‘Silent Scream’ ga vertellen bij Studio DMN.
Wordt vervolgd!
 

1103, 2023

Vrienden van Diemen

maart 11th, 2023|0 Reacties

Vandaag om half 12 ben ik (telefonisch) te gast bij Vrienden van Diemen met Rien Schimmel en Bert van Galen rechtstreeks te beluisteren Studio DMN
Turn that radio on!


 

703, 2023

PLAYroom Zaandam – 12 maart aanwezig

maart 7th, 2023|0 Reacties

Op 12 maart ben ik van 13.00 – 18.00 uur bij PLAY room Westzijde 99, Zaandam bij mijn expo ‘The HJIM Experience’ aanwezig. Kom je ook?
(Zie je dat mijn glas prosecco op alle foto’s vol is? Doe mij maar biologische groene jasmijnthee 😉 )

403, 2023

Galerie Jabelle – opening

maart 4th, 2023|0 Reacties

Wie mag ik vanmiddag begroeten bij galerie Jabelle in Schiedam? Mijn werk dat aldaar wordt getoond moet ik voor deze post op sociale media ingepakt laten.
Dan doe ik dat op mijn website ook maar. Dus…. komt dat zien!
Wij nodigen u van harte uit voor de Tentoonstelling Vrouwenpower in Galerie Jabelle, Schiedam.
Opening om 16.00 uur door drag Queen “Aurora Bella”, Muziek D.J. Josine
De Internationale Vrouwendag op 8 maart is een goede gelegenheid om met acht vrouwelijke exposanten Vrouwenpower in vele facetten tot uitdrukking te brengen om zo alle sterke vrouwen te vieren.
De deelnemende kunstenaars zijn:
Henriëtte van Gasteren: zelfportretten foto
Angeles Nieto: draadwerken
Lisa van Noorden: wandobjecten
Sarah van der Pols: tekeningen
Belinda Schulze: beelden
Brita Seiferd: hyperrealische schilderijen
Birgitta Sundström Jansdotter: schilderijen
Karin Vermeer: mixed media.
De getoonde werken zijn zeer divers, zowel in uitvoering, vorm, stijl als materiaalkeuze.
Lange Haven 70
3111 CH Schiedam
The Netherlands
+31 6 2467 5197
Friday 13:00 -17:00
Saturday 13:00 – 17:00
Sunday 13:00 – 17:00
Get in touch with us to arrange a personal tour through the beautiful gallery at any other time!
galerie@jabelle.nl


Ga naar de bovenkant