Vintage koopjes! Door mij goedgekeurde, gesigneerde, proefafdrukken. Klein en groot.

Vandaag het zelfportret ‘Banquet’, 2010 papiermaat 20×30 cm, afgedrukt op glanzend fotopapier. Een klassieker! Prijs: € 65,00 inc verzending binnen Nederland.

Ik bestelde een varkenskop bij de slager zonder dat ik wist wat ik ermee ging doen, behalve een zelfportret maken. Zoiets is moeilijk voor me, want meestal werk ik meteen vanuit mijn gevoel, zonder na te denken, zonder props te bestellen. Een paar dagen later wist de slager me te vertellen dat de kop per ongeluk in zult was beland, dus moest een nieuw exemplaar worden besteld. Allerlei standjes heb ik geprobeerd en uiteindelijk is het deze geworden. Tot in de perfectie bleef ik doorgaan, met als gevolg twee dagen kramp in mijn rechterbeen. Waar ik van tevoren niet bij stil had gestaan, was dat een varken in het slachthuis in tweeën wordt gedeeld, dus ook het hoofd. Vandaar het touwtje er omheen. Telkens viel het hoofd uiteen als ik de tafel op en af klom om op de cameradisplay te controleren hoe het resultaat was. Met deze foto stond ik voor het eerst in de krant toen het een internationale prijswinnaar was. De verslaggever zei: ‘We zullen abonnees kwijtraken, maar dat moet maar.’ Dat is niet gebeurd, vertelde hij me later. Ik ontving wel een telefoontje van een zekere mevrouw Mengele (!) die me liet weten dat ik een schandalige foto in de krant had gezet. Dit zelfportret werd vrij snel door museum Van Bommel van Dam in Venlo aangekocht. Er valt zoveel te vertellen, misschien ga ik morgen hiermee verder, want ik heb meer dan één exemplaar dat verkocht kan worden.

De komende weken zal ik proefafdrukken uit mijn archief te koop aanbieden. Sommige zijn bekend, sommige zelfs prijswinnaars of museumcollectie, andere zijn nog nooit gebruikt/gepubliceerd. Als ik later oud en beroemd (en misschien al dood) ben, dan zijn deze vintage foto’s natuurlijk goud waard. Dus sla je slag en mail me bij interesse: info@hjimvangasteren.eu