SILENT SCREAM – Fotokunstproject over seksueel geweld

Mijn naam is Henriëtte van Gasteren. Ik ben fotograaf, filmer, schrijver… kortom multimedia artiest. Ik sta bekend om mijn zelfportretten en documentairefotografie. Website hjimvangasteren.eu

Waar gaat het om

Voor mijn project ‘Silent Scream’ ben ik op zoek naar slachtoffers én daders van seksueel geweld. Hiervoor fotografeer en interview ik daders/slachtoffers. Bij voorkeur op plaats delict, maar het mag gerust op een andere voor jou belangrijke locatie. Het is immers jouw verhaal dat jij vertelt en wat ik registreer. Sommige geportretteerden willen zich inleven in hun gevoelens van toen, anderen willen juist laten zien hoe sterk ze nu zijn. Noem maar op. De foto’s worden dan ook zeer divers. De titel geeft aan dat het om stemmen gaat die anders misschien niet zouden worden gehoord. Het gaat over zoveel meer dan alleen een foto, een plaatje. Soms is het voor de geportretteerde een echte overwinning op zichzelf om terug te keren naar die plek, naar dat moment.

Ben je dader/slachtoffer dan wil ik jou graag interviewen en fotograferen. Dat kan eventueel anoniem. Het liefst kijk ik mensen in hun ogen, maar ik begrijp dat dit lastig kan zijn. Ik vind dit project belangrijk, omdat ik mensen hiermee een stem wil geven. Seksueel geweld neemt over de hele wereld hand over hand toe. Ook al wordt het nu wel vaker bespreekbaar gemaakt, het thema seksueel geweld, het onderwerp van mijn project, is nog steeds een taboe. Daar probeer ik met ‘Silent Scream’ enigszins verandering in aan te brengen. Wat gaat er om in het slachtoffer, wat gaat er om in de dader? Wat wilden ze die dag, wat wilden ze van elkaar, waardoor ontstond het contact, hoe gingen ze uit elkaar? Door de gesprekken zo concreet en persoonlijk mogelijk te maken, wil ik de kijker inzicht geven in de (mogelijke) drijfveren van dader/slachtoffer. Hierbij gaat het mij uitdrukkelijk niet om een moreel oordeel, want dat is niet aan mij, een oordeel laat ik over aan de kijker zelf.

Waarom ik

Mijn dochter werd in het studentenhuis waar ze woonde verkracht. Ze wist dat mij tweemaal hetzelfde was overkomen. Ze vertelde dat gesprekken stilvallen als ze zegt dat ze is verkracht. Ik heb dezelfde ervaring. Ook al gebeurt seksueel misbruik vaak, het blijft een gebeurtenis die je leven ingrijpend verandert. Ik wil oprecht proberen te begrijpen wat er toen met ons is gebeurd door naar het verhaal van anderen te luisteren. Misschien dat mijn dochter en ik, -maar ook andere mensen-, wat er toen is gebeurd beter een plek kunnen geven. Ik wil de dialoog over verkrachting op gang brengen.

Wil je meer informatie of mij laten weten dat je graag deelneemt aan dit belangrijke project, dan kun je me mailen op info@hjimvangasteren.eu

Graag hoor ik van jou!                  

Henriëtte van Gasteren

Via deze link tekst als pdf-bestand, zodat je deze kunt doorsturen naar mogelijke deelnemers aan ‘Silent Scream’.

Hieronder: L1 Cultuurcafé d.d. 3 december 2022. Interview door Jolien Linssen met HJIMvanGasteren over haar project ‘Silent Scream’ (seksueel geweld), waarin ze slachtoffers én daders in beeld wil brengen en aan het woord wil laten komen. Aanmelding hiervoor kan via: info@hjimvangasteren.eu
Het resultaat wordt een reizende expositie, te zien op diverse locaties in Nederland.

Meer info vind je hier: DDL – Slachtoffers én daders gezocht